Meningen med livet eller döden knackar på

För länge sedan jag la jag ut frågan ”vad är meningen med livet” på Facebook. Någon svarade ”att ha roligt”, men de flesta svarade att meningen med livet var att fortplanta sig, att få barn. Då tänker jag, är mitt liv (och alla andra som valt bort att få barn eller kanske aldrig fick gåvan att få barn) helt meningslöst då? Ska vi ge upp våra liv för att våra liv blir totalt innehållslösa om vi inte har barn? Eller hur menar ni? Hade vi varit djur kanske vi redan hade blivit slitna i stycken för att vi inte passade in i flocken? Är vi människor verkligen så betydelsefulla och viktiga här på jorden? Frågar du mig svarar jag nej, vi är endast ett litet litet sandkorn i universum, varken  mer eller mindre.

Erling Kagge är en norsk advokat, äventyrare och författare och en  mycket klok man. Han säger att meningen med livet är att förstå sitt inre. Jag är starkt benägen att hålla med om detta. Att försöka leva sitt liv i stillhet och lyssna inåt är inte lätt idag med allt som snurrar på utanför oss och som vi blir påverkade av, med eller mot vår vilja. När sätter vi oss ner och lyssnar på tystnaden? Eller när lyssnar vi till vårt inre barn som kanske behöver en hand att hålla i? Vi lever, men vad är meningen med våra liv? Vad vill vi med våra liv?

Döden tog en av mina bästa vänner från jordelivet för ett par månader sedan. Helt plötsligt, bara sådär, hämtades han till andra sidan. Men det är ju så livet är, det enda vi vet är att vi ska alla dö en dag och därför säger jag som en av mina vänner på Facebook skrev ”meningen med livet är att ha roligt”. Min vän som dog, han kunde både ha roligt och lyssna inåt. Vi kunde ha otroligt intressanta samtal i timmar. Det stora med honom var att han såg det vackra i det mesta. Som konstnär är det kanske så det är. Allt föds ur konsten. Människan föds som en vit canvasduk och för varje år vi lever läggs det till och skapas detaljer på duken. Det blir till en intressant och vacker livstavla och varje människa blir till en unik konstnär.

Just nu lever jag ett liv som jag egentligen inte vill leva då jag går till ett arbete som jag egentligen inte vill ha. Pengarna. Dessa förbannade pengar. Jag får dem insatta på mitt lönekonto varje månad så att jag kan betala mina räkningar och ha mat på bordet. Jag vet också att jag inte är ensam om att känna så här. Och det är helt galet. Galet att så många människor gör saker de inte vill bara för att de måste. För att vi, människor, har byggt upp ett samhälle på dessa pelare. Vi blir våra egna slavar.

Jag tror att meningen med mitt liv är att jag ska sitta under mitt olivträd och sippa på min hemgjorda citronlemonad och skriva berättelser. Berättelser ur verkligheten och berättelser ur fantasin. Just nu är tiden dock inte riktigt mogen för att jag ska kunna göra det till 100 procent, så därför får jag göra det bästa av det jag har. Och just idag valde jag att dela med mig några av mina innersta tanker till er. Varför då? Jo, för jag tittade ut genom köksfönstret som stod öppet i den dallrande hettan och såg bergen. Om man lyssnar tillräckligt noga hör man att de viskar, och idag viskade de till mig ”Det är dags nu, min vän, skriv!” Så varsågoda, detta var vad bergen ville att jag skulle förmedla till er. Skriv gärna en kommentar om vad ni tycker är meningen  med livet!

5 reaktioner på ”Meningen med livet eller döden knackar på

  1. Vet inte om du fick min kommentar för jag var tvungen logga in och dtrulade till lösenordet osv 😜 ska försöka komma ihåg vad jag skrev och skicka igen här om det inte dyker upp på din blogg 😊

    Gilla

  2. Jag håller med dig helt. Jag tror meningen är att vi ska förbättra oss och lyssna inåt så vi förstår oss själva och andra. Och dela våra gåvor och insikter för att hjälpa andra att växa och så att världen blir bättre och mer och mer kärleksfull för varje andetag 💕❤️

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s