Flickan i huset

Brevlådan var vit och prydd med siffrorna 36 i svart. Huset som låg alldeles intill den enkelriktade gatan i staden var också vitt. Ett vitt litet nätt och vackert stenhus med mörkt blå fönsterluckor. På andra sidan gatan låg det privata sjukhuset. Sjukhuset där de sjuka med mycket pengar i sin plånbok kan få den bästa vården.

Jag tog upp min mobiltelefon och ringde upp dig som vi kommit överens om. Du svarade glatt och sa att du kommer ut och möter mig. Ytterdörren i det fina vita stenhuset förblev stängd. Jag stod otåligt trampande på trottoaren och väntade på dig i det lätta duggregnet som snart skulle övergå i ett mer ihållande regn, det var kyligt, rått och fuktigt i luften och jag frös i min varma vinterjacka från Sverige. Och då kom du, men inte från det vita stenhuset. Du kom barfota uppför en stentrappa som ledde upp till trottoaren bredvid det vita huset. Vi gick nerför stentrappan och in på en bakgård och sedan uppför en annan sned och vind stentrappa med höga trappsteg som ledde upp till ett litet hus som mer liknade ett förråd. Ytterdörren stod öppen och ledde rakt in i ett pyttelitet kök där ett fyrkantigt litet bord med två stolar stod placerade mitt på golvet. Runtom väggarna fanns hyllor av trä,överbelamrade med diverse kökssaker såsom porslin, glas, burkar, torrvaror med mera. Du visade mig in i ett ännu mindre rum innanför köket. Där inne var det varmt och skönt då en brasa brann för fullt i en kamin som stod placerad i ena hörnet. I taket hängde en glödlampa. På väggarna hade du tejpat upp olika vackra mandala bilder främst i blågröna varianter. Längs ena väggen fanns en hård bänk med en filt över där vi satte oss. Golvet bestod av en gång vackra gamla mönstrade klinkerplattor som nu var spruckna både här och där. Väggarna var vitputsade och i takets vrår såg jag det svarta möglet som var på god väg att breda ut sig över hela taket och sprida sig ner över väggarna likt girlanger.

Genom den öppna skjutdörren ut till köket såg jag att det saknades mattor på de kyliga och dragiga golven samt att huset ej hade några fönster. Du berättade att du bodde där tillsammans med din pojkvän och att ni hade tre små hundar, varav den ena var en liten, liten valp som du hade hittat på gatan och tagit hand om. Jag kunde höra den lilla valpen gnälla bakom en vägg i det lilla, lilla rummet där vi satt. Om det var en balkong eller ytterligare ett rum bakom väggen vet jag inte, jag såg ingen dörr.

Vi pratade och värmde oss framför kaminen. Dina ögon glittrade men jag såg även något annat i dina ögon. Något som du inte släppte fram. Du unga grekiska kvinna, jag ville så gärna fråga dig om ditt liv, din uppväxt, dina drömmar om framtiden. Men jag kom liksom av mig.

När jag kom hem till mitt hus uppe på höjden efter besöket hos dig kände jag både sorg och tacksamhet. Tacksamhet över att du hade förtroendet att bjuda hem mig till ditt enkla lilla, lilla hus. Tacksamhet över allt det jag har och sorg över hur många människor lever och bor. Inte bara här i Grekland utan i hela Europa. Jag skäms över hur jag kan gnälla och beklaga mig över hur fuktigt och kallt vi har i vårt stora fina hus på vintern, att vi inte har råd att köpa eldningsolja för att värma upp alla rum i vårt hus och att vi väljer att inte handla vissa matvaror på supermarketen eftersom prislappen är för dyr. Jag tänker också att vem som helst kan hamna i fattigdom beroende på vad som sker i livet. Det kan vara allt från sjukdom, skilsmässa, politiska beslut som kan leda till en ekonomisk kris och säkert flera anledningar än de jag räknat upp.

Så idag bugar jag mig djupt inför livet och tackar för allt det jag har.

En reaktion på ”Flickan i huset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s