Sagorna om girigheten

Det var en gång för inte alls så länge sedan en bonde som bodde lite utanför den stora staden Aten. Bonden, som vi kan kalla för Kostas, hade flera djur på sin gård. Kostas hade getter, får och massor av söta grisar. Djuren födde Kostas upp för att slakta och sedan sälja till kötthandlarna i den stora staden och kanske även till andra kötthandlare och hotell runtom i Grekland.

Det få visste om var att Kostas alla djur -fåren, grisarna med sina kultingar och getterna – inte hade någon vanlig hage att beta i. Alla Kostas djur levde på en soptipp. Maten de fick var det som de hittade bland soporna. Djuren visste inte om något annat så grisarna tillsammans med sina vänner fåren och getterna, bökade runt bland ruttet avfall och miljöfarliga gifter som de sedan tuggade i sig för att mätta sina magar. Och bonden Kostas han klappade händerna av förtjusning och tyckte att det var bra att han slapp utgifter för foder i kristider. Nu äntligen tjänade han pengar på sina djur. Kostas sov gott på nätterna och drömde ljuva drömmar om alla sina pengar. Han tänkte inte alls på alla de människor som köpte hans kött, lyckligt ovetande om alla de gifter de stoppade i sig då de åt fläskkotletterna, revbensspjällen och grytbitarna från Kostas djur.

Men en dag var det en av Kostas vänner, eller om det var en granne, som skvallrade för myndigheterna i den stora staden Aten så nu är Kostas bakom lås och bom. Vad som hände med djuren på soptippen? Det står skrivet i stjärnorna.

 

 

Det var en gång för länge sedan en doktor, i samma land som bonden Kostas, som tyckte att han tjänade för lite pengar. Vi kan kalla doktorn för Georgos. Staten ville inte betala ut mer i lön till Georgos så han funderade och funderade men kom inte på hur han skulle kunna tjäna mera pengar.

En solig eftermiddag kom en mycket sjuk man i sina bästa år till doktor Georgos. Det fanns inte så mycket att göra för mannen efter att Georgos ställt sin diagnos. Mannen led av en dödlig sjukdom. Mannen som var mycket rik gav Georgos ett kuvert, fakelaki, med en enorm summa pengar i och sa: ”Jag vill inte dö, gör allt du kan för att jag ska få leva!”

Senare samma kväll log Georgos för sig själv och hade kommit på hur han skulle göra för att tjäna mera pengar. Han somnade gott med sitt första ”fakelaki” under huvudkudden.

Det spred sig snabbt bland andra läkare om doktor Georgos och sättet att tjäna mera pengar. Kirurger som sa till patienter att de visst kunde utföra den där blindtarmsoperationen… men för att göra den kostade det 1.000 € extra.
Allmänläkare som ville ha 50 € för att skriva ett recept. Obstetriker som sa till de gravida kvinnorna att det var en risk för dem att föda normalt och att ett kejsarsnitt krävdes vilket kostade lite extra. Och så vidare i all oändlighet.

Kuverten med pengarna samlade läkarna i sina skrivbordslådor tills de blev så fulla att lådorna bågnade och inte gick att stänga. Vad de sedan gjorde med alla sina  pengar? Ja,  det står skrivet i stjärnorna.

 

Till er läsare: Historien om bonden och hans djur är från nyheterna på den grekiska TV-kanalen Skai. Vad bonden heter och hur det framkom till myndigheterna är en påhittad historia.
Historien om doktorn och hur uttrycket ”fakelaki” uppstod är påhittad. Dock vet vi att ”fakelaki”hos läkarna är allmänt förekommande och pågår ännu idag.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s