Du, kvinna

Fem vita segel ser jag från min altan, de är så små, som små vita prickar på ett stort blått ark. Det skulle kunna vara en målning, kanske en akvarell av någon känd konstnär men det är optimistjollar på segelskola strax utanför hamnen i Gamla Stan.
Havet är skimrande blått och alldeles spegelblankt  i den tidiga förmiddagens solgula ljus.  Solstrålarna kämpar för att värma upp den klara något kylslagna höstluften.  Solstrålar som tappert försöker ta sig in genom de tunga gardinerna som hänger framför vardagsrummets fönster.

Oktober månad. Jag suckar av välbehag och kastar ett öga på vår gamla kattmor som lagt sig tillrätta i den skönaste fåtöljen och låter solstrålarna smeka hennes burriga päls. Jag tror minsann jag hörde även henne sucka av välbehag.

I allt det glittriga, skimrande blå tar jag in tystnaden och stänger ute ljuden av vrålande motorer från motorcyklar, hundar som skäller och någon granne som skriker på sina barn.

Vi behöver tystnaden för att kunna överleva i det sorl som hela tiden omger oss. Ord som uttalas till oss och omkring oss. Ord som blir till meningar eller bara korta påståenden. Ord som kan såra, ord som kan lyfta, ord som kan få oss att skratta eller gråta. Det fina med ord är att man också kan skriva ned dem. Och då kan de bli lika skimrande och glittrande och kanske blå, så att det till slut är ett helt hav av vackra ord.

Idag väljer jag skimrande tysta ord i ett spegelblankt blått hav. Goda, mjuka ord som blir till små presenter till mig själv eller till någon annan. Men idag ger jag dig orden av tystnad,  till dig – du kvinna i sorg, till dig – du kvinna som är starkare än du någonsin kunnat förstå, du kvinna – till dig!

2 reaktioner på ”Du, kvinna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s