Turister

Nu är du här, med en förhoppning om varmare och ljusare tider. När du anländer pratar vi om att våren har kommit till vår ö. Jag blir alltid lika glad när jag ser dig och dina vänner flyga högt däruppe på himlen. Älskade svalor, äntligen är ni här!

Med de första svalorna kommer även de första turisterna till ön. Än så länge är ni inte så många så vi som bor här märker er knappt. Ni gör inte mycket väsen av er, ni få som kommit för att möta våren med all dess prunkande grönska. Kanske gör ni små vandringar i bergen där ginsten blommar som gula små solar och flertalet orkidéarter breder ut sig tillsammans med vildvallmo och andra blommande växter. Kanske ni i lugn och ro sitter på ett av alla kaféer i Gamla Stan och njuter av en grekisk kaffe eller en kopp ångande hett bergste med timjanhonung. Kanske ni går ner till stranden om solen skiner, där solstolarna och parasollen lyser med sin frånvaro, och sätter er ned på en medhavd filt med en god bok eller bara filosoferar över livet samtidigt som ni blickar ut över det blå havet. Kanske är du modig och tar dig ett dopp i vågornas kylslagna sälta.

Men det dröjer inte länge förrän ön kommer att vara invaderad av er. Och ni är välkomna! För visst kommer ni att handla från de lokala små butikerna och äta på de lokala små tavernorna? Vi behöver era pengar för att kunna överleva. Ja, faktiskt, så krass är vår verklighet. Vintern kommer att komma hit till oss även i år, och vad ska vi då leva av om ni kära turister inte spenderat några pengar i vårt land? En del av oss är lyckligare lottade än andra, de har sin inkomst från andra källor än turistnäringen. Men de av oss som lever enbart på er kära turister, vi behöver er verkligen. På gott och ont.

I år kommer det 28 miljoner turister till Grekland som har 10 miljoner invånare. Till Kreta som har ca 750.000 invånare kommer det 4 miljoner turister. Kan jämföras med de drygt fem miljoner utländska turister som besökte Sverige år 2013. Och jag förstår att man vill komma hit, till solen och till värmen, till havet och kanske till och med för maten och för den grekiska gästvänligheten som så många pratar om. En del av er har säkert sparat länge för att kunna ta med er hela familjen en eller ett par veckor till solen i Medelhavet. Ni har längtat efter att få tina upp efter den långa, mörka och kalla vintern i Sverige. Att äntligen få ha semester med lata dagar på stranden där era instängda fötter äntligen får komma ut ur strumpor och skor och tårna får gräva ned sig i den varma sanden.

28 miljoner människor. Människor från olika delar av världen, från hela Europa, från Australien och från Saudi Arabien och från det stora landet i väst där nu en rödbrusig man med gulfärgat hår och en kula till mage är president. Ni kommer från Island och till och med från Grönland. Från Sydamerika och Asien. Olika kulturer blandas. Alla suktar efter sol och värme och en del av er vill vandra i bergen och dess djupa raviner, medans ni andra besöker kulturhistoriska platser och fyller på er allmänbildning.

Alla våra gator kommer att vara oframkomliga under de två mest hektiska sommarmånaderna av greker som alltid tar bilen till sitt arbete och av turisternas hyrbilar. Av turistbussar och charterbussar som det inte finns plats för och som korkar igen gatorna. Av häst-och vagn ekipage som klippeti-kloppar fram över den heta asfalten mellan bilar och bussar och avgaser där turistfamiljen lojt lutar sig tillbaka mot vagnens säte och barnen glatt vinkar till alla som vill se på.

Innan turistsäsongen på allvar drar igång försöker kommunen varje år få bukt med alla gatuhundar och katter. Det är inte lätt. En del tar saken i egna händer och förgiftar vilda hundar och katter så de går en smärtsam död till mötes där de sedan slängs i soporna. För ingen av turisterna vill se alla dessa vilda hundar och katter. Jo, kanske till en viss del men det finns ju en gräns för vad turister orkar med. Men gärna en eller ett par katter och någon enstaka lösspringande hund, det är okej för det ingår ju liksom i bilden av Grekland precis som de blå stolarna, havet och retsinan.

28 miljoner turister, det blir mycket sopor. Ett helt sopberg eller kanske till och med två. Jag undrar vart tar alla dessa sopor vägen? Finns det en sophantering som kan ta hand om alla dessa sopor från alla miljontals turister? Jag vet inte. Alla dessa handdukar och lakan som tvättas varje dag på alla hotell runt om i landet under hela säsongen. Miljötänk finns hos en del hotell där de enbart byter lakan en gång per vecka och handdukarna endast om du slängt dem på golvet. Men ändå! 28 miljoner turister.

Turister måste också äta och det gör dem gladeligen då de är på semester. Finns det något godare än en grekisk bondsallad med fetaost och olivolja? Solvarma röda tomater som är så söta att du tror att du är i paradiset. Olivolja som ser ut som guld över den salta fetaosten. Och fisk och kalamares och moussaka. Finns det verkligen så mycket fisk i Medelhavet att det räcker till 28 miljoner turister och till landets 10 miljoner invånare? Eller är det kanske så att mycket av fisken och bläckfisken importeras från andra delar av världen för att sedan hamna i frysen på den lokala tavernan? Likaså med nötkött, så många kossor har vi tyvärr inte i Grekland. Men grisar det har vi! Det vet jag. Och kycklingar också. Men hur grisarna och kycklingarna har det innan de slaktas för att kunna tillgodose och mätta så många hungriga magar, det vet jag inte.

Grekiskt vin har vi och massor av goda oliver och grönsaker! Så njut och ät när ni är här. Akta er för solen den är het och kan vara farlig så sola med förstånd. Ni är välkomna hit! Ni får ursäkta mig för jag är lite orolig. Orolig för hur de med makt som styr vårt land här i södra Europa hanterar efterdyningarna från turistinvasionen. Det kommer ännu en vinter, då vårt land hämtar andan i en djup suck, vilar och återhämtar sig och sedan spricker ut i en ny vår med nya svalpar däruppe på vår ljusblå himmel.

4 reaktioner på ”Turister

 1. Alltså jag blir tårögd och får gåshud….så jäkla träffsäkert skrivet och även fint skrivet av dig, jag kommer att dela detta.

  Gilla

 2. Ett väldigt bra inlägg!
  Jag skäms nästan att vi vissa gånger bor på all inclusive när vi är i Grekland, bara för att det är smidigt när man har barn med sig på resan. Förra året så var 3 av våra 5 hotell all inclusive på våran 16dagars vistelse, i år har vi bara tagit två av fem med all inclusive men fortfarande två för mycket kan jag tycka efter läst detta som jag givetvis hört om förut också.

  Ha en trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Tack Caroline! Ja det är väl så att många av oss vill ha det bekvämt på vår semester. Ni är välkomna till Grekland i vilket fall som helst, AI eller inte. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s