Ett rött hus med vita knutar

Ett rött hus med vita knutar och en blåmålad dörr framför den låga stentrappan. Dörren som leder in till tryggheten och värmen. Tvekande står du på ett av stentrappans två trappsteg. Men till slut övervinner nyfikenheten din tveksamhet, du öppnar dörren och går in. Du sparkar av dig skorna i den något kylslagna lilla hallen och går in i huset.

De slipade trägolven knarrar lätt under dina mjuka strumpfötter. I vedspisen i köket  sprakar en brasa då den friska vårluften ännu inte hunnit värma upp det gamla huset från vinterns kyla. I köksfönstren står pelargoner, fulla med rosa knoppar, prydligt på rad i vackra vita krukor. Det doftar av nybryggt kaffe och kanelbullar. Kakelugnar, vita och ståtliga, dominerar vackert i husets tre övriga rum. Vårsolen kikar försiktigt in bakom de skira gardinerna och några dammkorn dansar vilt med varandra i solskenet i ett av rummen. Du går runt i huset och andas in atmosfären av gammalt som blandats med nytt. De hemvävda trasmattorna i regnbågens alla färger som ligger på golven, gör att din själ skrattar av glädje.

En bred vitmålad trappa sträcker sig upp till övervåningen. Med försiktiga steg går du upp till övervåningen och in i ett av de två sovrummen. Du möts av småblommiga, klara tapeter och ett vitmålat brädgolv. En fluga har förirrat sig in och dunsar lätt surrande och yrvaket mot fönstret. Utanför fönstret ser du på håll en flik av ett glittrigt blått vatten, sjön Freden. Du funderar om du faktiskt skulle kunna ha en liten roddbåt där.

Dina tankar avbryts av vårfåglarnas pigga kvitter. Du ser inte fåglarna men anar att de sitter i de gamla ekarna, ekarna som omringar huset som om de vore vakter. Under ekarna breder en äng ut sig, du kan ana ängens vilda längtan en varm sommarkväll. Då luften doftar av nyslaget gräs och kvällens bris för med sig doften av sjö. Här skulle du aldrig känna rädsla eller oro.

En djup suck hörs från dig och du vänder dig om och går nerför trappan, tar på dig skorna och går ut genom den öppna dörren. Du stannar till utanför huset en stund och andas in doften av vår. Det finns ingen annan doft som är så fräsch och lätt att andas in. Den fyller dina lungor och du känner dig pånyttfödd. Med ryggen vänd in mot huset och fortfarande stående på stentrappan ser du ett av de tre stallen som ligger så nära huset att du kan höra hästarnas belåtna fnysande därinne då stalldörren står på vid gavel. Ett leende öppnar sig i ditt ansikte för en kort stund.

Du går med tunga steg mot bilen som du parkerat mellan det röda huset med vita knutar och stallet. Du vet att det här huset aldrig kommer att bli ditt, trots visning. Du öppnar förardörren och sätter dig i bilen och vrider om startnyckeln. En tanke slår dig, du är endast en besökare här på jorden för en liten kort stund, behöver du då äga saker för att ditt liv ska bli fullkomligt? Du rullar sakta ut från gårdsplanen, gruset knastrar under bilens däck och du lämnar det röda huset med de vita knutarna med ett leende på läpparna. Du är fri! Men huset och denna magiska plats bär du för alltid med dig i ditt hjärta.

 

3 reaktioner på ”Ett rött hus med vita knutar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s