Förhoppning

Solen. Idag kom hon på besök och värmde våra frusna själar med sina guldfärgade strålar. Katterna rullade runt i gräset, hunden sträckte ut sig på de solvarma stengångarna som kantar huset och de suckade alla djupt av välbehag. Fåglar av alla de slag kvittrade ikapp. Havet glittrade i silver och blått nedanför vårt hus och ett par fiskebåtar guppade på de små krusiga vågorna.

För en stund kändes livet enkelt och bekymmerslöst. Det doftar vår med en förhoppning om en ljusare framtid. De grekiska flaggorna är hissade. De fladdrar sakta med sitt blå-vita tyg i den ljumma vårvinden. Som om de väntar, försiktigt, med hopp om en bättre tid.

Imorgon är det en av Greklands två nationaldagar, den 25 mars. Vi firar revolutionen som startade den 25 mars 1821 då Grekland utropade sig som självständigt, efter 400 år, från det osmanska riket som en del kallar även turkiska riket. Båda styvdöttrarna brukar gå i den årliga paraden med pompa och ståt där högt uppsatta personer såsom ministrar och borgmästare sitter på läktarna.  Men nu har döttrarna flyttat till staden i norr, Thessaloniki, så ingen av dem är här. Det kommer att kännas tomt. Det är nya tider nu.

Kommer solen att försvinna bakom bergen imorgon? Kommer de mörkgrå molnen att torna upp sig , stå beredda och sedan rulla in över staden med sitt regn och kanske sitt åskväder? Det är ungefär så det känns. En liten förhoppning om en ljusare framtid som sedan snabbt dör ut och kvävs av det mörka som väntar runt hörnet. Jag vill dock på tro på något mer hoppfullt, något mer ljust. Det är nya tider nu.

Att vara eller inte vara, EU eller utträde ur EU. Pest eller kolera, euro eller drachmer. Människor som svälter, människor som rullar sig i pengar. Ett land på väg att gå bankrutt eller ett land på väg in i en blomstrande framtid? Det står skrivet i stjärnorna. Jag längtar till natten och stjärnorna som gnistrar på himlavalvet, då jag får gå och lägga mig i min säng, sova och drömma härliga drömmar om en annan värld. En bättre värld. Ja, kanske är det inte bara en dröm, kanske kommer solen att sprida sina strålar över oss även imorgon och nästa dag och nästa… Det är nya tider nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s