Olivträdet

Du står där stolt i sol i regn och i storm. Du kan vara kanske mer än tusen år gammal. Om vi är riktigt tysta kan vi höra hur din själv viskar till oss din historia.

Du är vacker både i sol i regn och i storm. Du skänker oss din skugga heta sommardagar och de kvittrande vårfåglarna omfamnar du djupt inne bland dina grenar.

Din knotiga fårade trädstam är som en gammal människas rynkiga ansikte. Du har sett så mycket, upplevt så mycket. I regn i sol och i storm. Under årtusenden.

Du ger oss ditt guld, dina oliver som vi pressar till olja. Den guldgröna olivoljan som är basen i vår mat. Vad vore vi utan dig?

Med en olivkvist i sin näbb, flyger den vita duvan och talar om fred. Precis som din själ djupt inne i din stam gör detsamma.

Det är en ära att få ha ett fyrtiotal olivträd på vår terrasserade tomt. Vi tar hand om olivträden så tar även de hand om oss.

Filmen är med tillstånd från ”We love everything Greek”.

2 reaktioner på ”Olivträdet

  1. För några år sedan fick jag och min man vara med och skörda dottern familjs olivlundar. Vilken stolthet det var att rensa, hälla i säckarna och sedan vänta på den kvällen när ”våra” oliver skulle pressas! Den oljan var den bästa någonsin!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s